Παλαιά σχολικά βιβλία
Από το 1954

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις.

Ο καιρός στα Βριλήσσια

Μετεωρολογικός σταθμός Βριλησσίων. Ιδιοκτησία Εκπαιδευτηρίων Καντά, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ [email protected], www.bavzer.blogspot.comΗ Δρ ΣΟΥΖΙ ΟΡΜΠΑΧ είναι Αγγλίδα ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου «Time to Talk», δηλαδή «Καιρός να Συζητήσουμε», το οποίο έγραψε για να βοηθήσει τις μητέρες να «επικοινωνούν σωστά» με τις νεαρής ηλικίας κόρες τους, σε θέματα που έχουν να κάνουν με την εικόνα του σώματός τους και, κυρίως, με την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους.

«Τα νεαρά κορίτσια βομβαρδίζονται καθημερινά από εκατομμύρια εικόνες ψηφιακά κατασκευασμένης ομορφιάς και πλέον έχουμε επιστημονικές έρευνες στα χέρια μας, οι οποίες αποδεικνύουν ότι αυτός ο «βομβαρδισμός» μπορεί συχνά να είναι η αιτία γι’ αυτά τα αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης».ΕΡΕΥΝΑ που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο ανάμεσα σε 2.000 κορίτσια ηλικίας μεταξύ 10 και 14 ετών, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία (δείγμα που εκτιμάται ως αντιπροσωπευτικό και όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε., αφού τα ίδια «μηνύματα» λαμβάνουμε και εμείς εδώ), μέχρι να φτάσει ένα κορίτσι τα 12 του χρόνια έχει «φάει» περισσότερες από 77.000 διαφημίσεις. Το 77% των κοριτσιών που μετείχαν στην έρευνα είπαν ότι, όταν βλέπουν (στις τηλεοράσεις, κυρίως, αλλά και στα περιοδικά) εικόνες και φωτογραφίες πανέμορφων μοντέλων και διάσημων καλλιτεχνών, γενικώς celebrities (γιατί υπάρχουν σε αυτήν την κάστα και άτομα που έχουν σχέση με την καλλιτεχνία όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο), αισθάνονται, τότε, «χοντρές και άσχημες» και πέφτουν σε μελαγχολία.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ από τις μισές κοπέλες εφηβικής ηλικίας, που είναι καθημερινώς εκτεθειμένες σε αυτόν τον «βομβαρδισμό ομορφιάς» από τη διαφημιστική βιομηχανία, είναι σε χειρότερη κατάσταση από εκείνες που απλώς αισθάνονται άσχημα με τον εαυτό τους όταν βλέπουν τα «πανέμορφα μοντέλα» (που διαφημίζουν οτιδήποτε, από κρέμες, σαμπουάν και ρούχα, μέχρι και αυτοκίνητα, μορταδέλες και τηγάνια ανοξείδωτα). Αυτές οι κοπέλες πιστεύουν κιόλας ότι είναι «άσχημες», «αποκρουστικές», «απαράδεκτες», «μη εμφανίσιμες» -όλα αυτά, λέξεις που χρησιμοποίησαν οι ίδιες. Ζητήθηκε από κάθε κοπέλα να κρατάει ένα ημερολόγιο επί τρεις μέρες και να σημειώνει σ’ αυτό τις «εικόνες ομορφιάς» που βλέπει στην τηλεόραση και στα περιοδικά, και να σημειώνει τις δικές της αντιδράσεις. «Με κάνουν και νιώθω μεγάλη λύπη οι εικόνες αυτές», γράφει ένα κοριτσάκι 14 χρόνων από την Αγγλία, «γιατί ξέρω πως εγώ δεν θα γίνω ποτέ τόσο όμορφη».

Η ΧΑΜΗΛΗ αυτοεκτίμηση των κοριτσιών, εξαιτίας αυτού του απατηλού κόσμου που προβάλλεται από τις διαφημίσεις, οδηγεί ένα τεράστιο ποσοστό αυτών, γύρω στο 90%, σε διάφορες ψυχοσωματικές αρρώστιες, οι οποίες ξεκινούν από απλό στρες και άγχος και μπορούν να εξελιχθούν σε κατάθλιψη, ανορεξία και βουλιμία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 11/02/2008

Σχολιάστε

Βραβεία Ecomobility
2ο Βραβείο στο Ecomobility 2017
1ο Βραβείο στο Ecomobility 2016
banner
Εικονική περιήγηση
Συνήγορος του παιδιού
Συνήγορος του παιδιού
Σύνδ. Κοινωνικής Ευθύνης
Αναζήτηση
Αρχείο αναρτήσεων