Παλαιά σχολικά βιβλία
Από το 1954

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις.

Ο καιρός στα Βριλήσσια

Μετεωρολογικός σταθμός Βριλησσίων. Ιδιοκτησία Εκπαιδευτηρίων Καντά, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Νεράιδες, δεινόσαυροι, δεκάδες παιχνίδια, εικονικά σπίτι, και πολλά ακόμα, ιντριγκάρουν τα πιτσιρίκια, που σερφάρουν για ώρες στους εικονικούς κόσμους.

Η ζωή είναι σκληρή, ο ελεύθερος χρόνος λιγοστός, το σχολείο καταναγκασμός, οι φίλοι ανύπαρκτοι ή ελάχιστοι και η μοναξιά βάσανο. Τα σύγχρονα παιδιά δεν μοιάζουν με αυτά των παλαιότερων γενεών. Γνωρίζουν περισσότερα, έχουν στην κατοχή τους αγαθά, αλλά είναι μόνα.
Το Ιντερνετ αντικατέστησε τις παρέες και οι online εικονικοί κόσμοι που δημιουργήθηκαν, κυρίως για παιδιά κάτω των 13 ετών, πληθαίνουν. Ηδη 158 sites virtual worlds λειτουργούν στον Ιστό και οι εγγεγραμμένοι πιτσιρικάδες χρήστες τους ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι κοινωνιολόγοι ερευνητές κατέγραψαν 90 εκατομμύρια χρήστες στο Habbo, 45 στο Neopets και 15 στο Club Penguin, τους δημοφιλέστερους ιστότοπους εικονικών κόσμων που επισκέπτονται τα παιδιά.

Ο Τζόι Σέιλερ, εκδότης των «Virtual Worlds News» ανέφερε, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC, ότι τα παιδιά καταφεύγουν στους εικονικούς κόσμους για τρεις κυρίως λόγους: «Να κάνουν φίλους, να νιώσουν ελεύθερα και να διασκεδάσουν». Ο,τι δεν μπορούν να κάνουν στην καθημερινότητά τους, τα παιδιά το κάνουν μέσα από την «ελευθερία» που τους προσφέρουν οι εικονικοί κόσμοι.

Διαλέγουν και αγοράζουν μόνα τους ρούχα, επιπλώνουν το εικονικό τους σπίτι, υποδύονται έναν χαρακτήρα που μπορεί να μη μοιάζει σε τίποτα με τον πραγματικό τους. Διασκεδάζουν παίζοντας παιχνίδια (ανάμεσά τους και αρκετά παιχνίδια τζόγου!) και κάνουν τσατ με άλλα παιδιά που διατηρούν προφίλ σε αυτά τα sites. «Ζουν» επί ώρες στο κέντρο του δικού τους μικρού σύμπαντος, του προσωπικού τους εικονικού κόσμου. Και εκεί νιώθουν σιγουριά.

Μπορεί στην πραγματικότητα να μην έχουν δικό τους δωμάτιο, να μοιράζονται ένα μικρό χώρο με τα αδέλφια τους, αλλά εικονικά διαθέτουν άρτια εξοπλισμένο σπίτι με πολλούς χώρους, επιπλωμένους με την τελευταία λέξη της μόδας, πισίνες, μπάρμπεκιου και ό,τι άλλο επιθυμήσουν.

Οι πετυχημένοι εικονικοί κόσμοι προάγουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και είναι διασκεδαστικοί. Αυτά αρέσουν στα παιδιά» λέει ο Σέιλερ. Από την άλλη, όμως, αναρωτιέμαι: όταν η εικονική πραγματικότητα υποκαθιστά την πραγματική ζωή, και μάλιστα από τόσο μικρή ηλικία, είμαστε σίγουροι ότι μιλάμε για ευτυχισμένα παιδιά;

Δείτε ακόμα:

http://www.neopets.com

http://www.habbo.com

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7390218.stm

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 17/05/2008

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Βραβεία Ecomobility
2ο Βραβείο στο Ecomobility 2017
1ο Βραβείο στο Ecomobility 2016
banner
Εικονική περιήγηση
Συνήγορος του παιδιού
Συνήγορος του παιδιού
Σύνδ. Κοινωνικής Ευθύνης
Αναζήτηση
Αρχείο αναρτήσεων