Παλαιά σχολικά βιβλία
Από το 1954

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις.

Ο καιρός στα Βριλήσσια

Μετεωρολογικός σταθμός Βριλησσίων. Ιδιοκτησία Εκπαιδευτηρίων Καντά, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

τον μικρό φιλόσοφο που έπαιζε

Ο νεαρός ποιητής ελπίδας και ειρηνοποιός, Μάθιου Τζόζεφ Θαντέους Στεπάνεκ, ή αλλιώς «Μάτι» όπως ο ίδιος ήθελε να τον φωνάζουν, έφυγε από τη ζωή στις 22 Ιουνίου του 2004, σε ηλικία 13 ετών.

Η ιδέα να γράψω το παρακάτω άρθρο για το περιοδικό μας μου ήρθε όταν διάβασα ένα ποίημα του Μάτι από την συλλογή ποιημάτων του «Ελπίδα μέσα από τα τραγούδια της καρδιάς».

Συγκινήθηκα πολύ και θέλησα να τον ευχαριστήσω για όσα πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει στους ανθρώπους μέσα από τα ποιήματά του τα οποία είναι μηνύματα που βγαίνουν από την καρδιά και την ζωή του. Αυτά τα μηνύματα ο ίδιος τα είχε ονομάσει «Τραγούδια της Καρδιάς» και επιθυμία του ήταν να βοηθήσει τους ανθρώπους ν’ ανακαλύψουν και τα δικά τους τραγούδια της καρδιάς και να ακούσουν.

Ο Μάτι γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου του 1990, στην Ουάσιγκτον. Έπασχε από μια σπάνια μορφή μυϊκής δυστροφίας και ήταν αναγκασμένος να ζει σε αναπηρική καρέκλα και να έχει μηχανική υποστήριξη για τις βασικές λειτουργίες του σώματός του. Είχε χάσει τα τρία του αδέλφια από την ίδια αρρώστια. Τα προβλήματά του όμως δεν τον εμπόδιζαν να χαίρεται τη ζωή, ν’ αγαπάει τους ανθρώπους, να νοιάζεται για τον πλανήτη και να βλέπει το φως και την ελπίδα γύρω του.

Ο Μάτι άρχισε να γράφει τις πρώτες ποιήματα και διηγήματα από την ηλικία των 3 ετών. Οι δύο πρώτες ποιητικές του συλλογές έχουν τίτλο «Τραγούδια της καρδιάς» και «Ταξίδι μέσα από τα τραγούδια της καρδιάς». Ο Μάτι όσο ζούσε, έδωσε πολλές διαλέξεις, είχε εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και η ποίησή του έχει δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά σε ολόκληρη την Αμερική.

Το 1999 βραβεύτηκε από το Children’s Hospice International με το διεθνές βραβείο βιβλίων Μελίσα Λόρενς, το οποίο απονέμεται σε συγγραφείς που τα έργα τους αποτελούν έμπνευση για τους ανθρώπους. Διετέλεσε Πρέσβης Καλής Θελήσεως στην Πολιτεία του Μέριλαντ για λογαριασμό της Muscular Dystrophy Association, καθώς και Εθνικός Πρέσβης Καλής Θελήσεως για το 2002.

Για τον Μάτι ήταν σημαντικό να προσεύχεται, να παίζει και να χαίρεται την κάθε στιγμή. Όπως ο ίδιος έλεγε: «Υπάρχουν καταιγίδες στην ζωή των ανθρώπων, αλλά πρέπει να θυμόμαστε να παίζουμε μετά την καταιγίδα». Το σύνθημά του

για την ζωή ήταν: «Σκέψου ευγενικά, μίλα ευγενικά, ζήσε ευγενικά». Σχετικά με την ειρήνη έλεγε: «Αν μπορούσα να δώσω μια ευχή στον κόσμο μας, αυτή θα ήταν το πνεύμα της ειρήνης, ώστε να μπορέσουμε όλοι να ζήσουμε ενωμένοι».

Με δυο λόγια ο Μάτι ήταν ένα ποιητής ελπίδας, ένας ειρηνοποιός, ένας μικρός φιλόσοφος που έπαιζε. Και έτσι θα ήθελε να τον θυμόμαστε.

Τελειώνοντας θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα ποίημα που΄εγραψε τον Σεπτέμβριο του 2001 και έχει τίτλο «Για τον κόσμο μας».

Για τον κόσμο μας

Πρέπει να σταματήσουμε.

Μόνο να σταματήσουμε.

Να σταματήσουμε για μια στιγμή…

Προτού κάποιος

πει ή κάνει κάτι

που μπορεί να πληγώσει τους άλλους.

Πρέπει να μείνουμε σιωπηλοί.

Απλά σιωπηλοί.

Σιωπηλοί για μια στιγμή…

Πριν να χάσουμε για πάντα

την ευλογία των τραγουδιών

που γεννιούνται στην καρδιά μας.

Μόνο να παρατηρήσουμε.

Να παρατηρήσουμε για μια στιγμή…

Πριν το μέλλον ξεγλιστρήσει

μέσα στις στάχτες και τη σκόνη της ταπείνωσης.

Σταματήστε, μείνετε σιωπηλοί, παρατηρήστε…

Σ’ ευχαριστώ Μάτι που μοιράστηκες μαζί μας «Τα τραγούδια της καρδιάς σου». Θα σε θυμόμαστε για πάντα!!

Φωτογραφίες από το site:

http://www.mattieonline.com

Για τον μικρό φιλόσοφο Μάτι το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής::

Πέτρος – Ιωάννης Παρασκευόπουλος

Β΄ Γυμνασίου

Από την εφημερίδα του σχολείου «σχολαρχείο», Νοέμβριος 2008

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Βραβεία Ecomobility
2ο Βραβείο στο Ecomobility 2017
1ο Βραβείο στο Ecomobility 2016
banner
Εικονική περιήγηση
Συνήγορος του παιδιού
Συνήγορος του παιδιού
Σύνδ. Κοινωνικής Ευθύνης
Αναζήτηση
Αρχείο αναρτήσεων