Παλαιά σχολικά βιβλία
Από το 1954

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις.

Ο καιρός στα Βριλήσσια

Μετεωρολογικός σταθμός Βριλησσίων. Ιδιοκτησία Εκπαιδευτηρίων Καντά, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Journal of Physiology» υποδεικνύει ότι η φτωχή διατροφή στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη και μη αναστρέψιμη βλάβη στο παιδί, που κυμαίνεται από καρδιοπάθεια έως διαβήτη.

Οι Stephanie Bayol και Neil Stickland από το Royal Veterinary College, στο Λονδίνο, έδωσαν σε θηλυκά ποντίκια ανθυγιεινή διατροφή με τσιπς, τυρί, μάφιν και άλλες κατεργασμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Τα μωρά, που όταν γεννήθηκαν ήταν υπέρβαρα, είχαν έμφυτη τάση για junk food. Αλλά ακόμα και όταν τους δόθηκε υγιεινή διατροφή, τα μωρά που είχαν τραφεί με junk food είχαν διάφορα ιατρικά προβλήματα που διήρκεσαν πέρα από την εφηβεία, στην ενήλικη ζωή.

Στα ποντίκια παρατηρήθηκε αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, τα οποία σχετίζονται με καρδιοπάθεια.

Η ινσουλίνη και η γλυκόζη στο αίμα ήταν ασυνήθιστα υψηλές, πράγμα που είναι γνωστό ότι αποτελεί αιτία διαβήτη ΙΙ. Τα ποντίκια παρέμειναν σημαντικά παχουλά, σε σχέση με το φυσιολογικό βάρος, με υπερβάλλον λίπος γύρω από τα νεφρά – άλλο παράγοντα για διαβήτη.

Τα θηλυκά μωρά ήταν ιδιαίτερα επηρεασμένα, παρουσιάζοντας υψηλά επίπεδα γλυκόζης, ενώ η ορμόνη λεπτίνη τα καθιστούσε ευάλωτα στην παχυσαρκία.

Φαίνεται πως η διατροφή της μητέρας στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό είναι πολύ σημαντική για τη μακροπρόθεσμη υγεία του παιδιού, σημειώνει ο dr. Bayol.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η παχυσαρκία και η φτωχή υγεία είναι αναπόφευκτες και είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να ζούμε υγιεινά. Οι έγκυοι θα πρέπει να ακολουθούν υπεύθυνη διατροφή, σημειώνει ο ερευνητής.

Τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν και στους ανθρώπους; Είναι πολύ πιθανό, σημειώνει

ο καθηγητής Stickland.

Οι άνθρωποι μοιράζονται έναν αριθμό βασικών βιολογικών συστημάτων με τα ποντίκια, έτσι υπάρχει σημαντικός λόγος να υποθέσει κάποιος ότι τα αποτελέσματα που βλέπουμε στα ποντίκια μπορεί να επαληθευτούν στους ανθρώπους.

Η έρευνα έρχεται να ευθυγραμμιστεί με επιδημιολογικές μελέτες που σχετίζουν το παιδικό βάρος με αυτό των γονιών τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 14/10/2008

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Βραβεία Ecomobility
2ο Βραβείο στο Ecomobility 2017
1ο Βραβείο στο Ecomobility 2016
banner
Εικονική περιήγηση
Συνήγορος του παιδιού
Συνήγορος του παιδιού
Σύνδ. Κοινωνικής Ευθύνης
Αναζήτηση
Αρχείο αναρτήσεων