Παλαιά σχολικά βιβλία
Από το 1954

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις.

Ο καιρός στα Βριλήσσια

Μετεωρολογικός σταθμός Βριλησσίων. Ιδιοκτησία Εκπαιδευτηρίων Καντά, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Το Βρετανικό Μουσείο

Τ’αγάλματα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, στην Αθήνα και σ’ άλλες συλλογές: Τα επόμενα κείμενα αποτελούν μετάφραση φυλλαδίου, η οποία έγινε από μαθητές του σχολείου μας και το οποίο διανέμεται στους επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο εκφράζοντας τις θέσεις της διεύθυνσης του Μουσείου.

Περιοδικά, η ερώτηση πού πρέπει τώρα να εκτίθενται τα σωζόμενα μάρμαρα του Παρθενώνα γίνεται θέμα δημόσιας συζήτησης. Αυτό το φυλλάδιο περιέχει βασικές πληροφορίες για την κατανόηση της περίπλοκης ιστορίας του Παρθενώνα και των μαρμάρων του. Τα κυριότερα επιχειρήματα της συζήτησης παρουσιάζονται εδώ. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα, η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου δίνει μια πιο λεπτομερή ανάλυση.

Για μια άλλη άποψη, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού. Και οι δύο σελίδες βρίσκονται παρακάτω.

Τι είναι ο Παρθενώνας και πώς τα γλυπτά κατέληξαν στο Λονδίνο;

Πρόκειται για ένα κτίσμα που βρίσκεται στην Αθήνα και χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη και περίπλοκη ιστορία του.

Χτισμένος πριν από 2.500 χρόνια περίπου ως Ναός αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, ο Παρθενώνας υπήρξε για μια χιλιετία η εκκλησία της Παρθένου Μαρίας των Αθηναίων, στη συνέχεια Μουσουλμανικό τέμενος και τελικά αρχαιολογικός χώρος.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων που παρήλθαν, το κτίσμα τροποποιήθηκε, ενώ τα γλυπτά έργα του υπέστησαν ζημιές.

Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης, το 1687, όταν ο ίδιος ο Παρθενώνας χρησίμευσε για αποθήκη πυρομαχικών, μια τεράστια έκρηξη κατέστρεψε την οροφή και ένα μεγάλο τμήμα των διασωθέντων αγαλμάτων. Το κτίσμα παραμένει ερείπιο από τότε. Αρχαιολόγοι από διάφορες χώρες συμφωνούν πως τα διασωθέντα γλυπτά δε θα μπορούσαν ποτέ να επανατοποθετηθούν στο κτίριο.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο.

Τα γλυπτά στο Λονδίνο, γνωστά και σαν «Ελγίνεια Μάρμαρα», εκτίθενται σε συνεχή δημόσια θέα στο Βρετανικό Μουσείο από το 1816, χωρίς χρέωση εισόδου. Εδώ μπορούν να τα δουν άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο.

Πέντε εκατομμύρια τα επισκέπτονται κάθε χρόνο σε μια αφιερωμένη σουίτα από γκαλερί, σχεδιασμένη ώστε τα γλυπτά να είναι προσβάσιμα απ’ όλους τους επισκέπτες.

Στο Βρετανικό Μουσείο εκτίθενται επίσης αντίγραφα από τη Δυτική Ζωφόρο. Φτιαγμένα για το Λόρδο Έλγιν το 1802, αυτά τα αντίγραφα είναι η καλύτερη καταγραφή των πραγματικών γλυπτών από τα αποσυντεθειμένα από τον καιρό αυθεντικά της Αθήνας.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα σε άλλα μουσεία.

Τα παρακάτω μουσεία έχουν επίσης γλυπτά από τον Παρθενώνα:

Μουσείο Λούβρου – Παρίσι, Μουσείο Βατικανού, Ρώμη

Εθνικό Μουσείο – Κοπεγχάγη, Μουσείο Βιέννης, Βιέννη Πανεπιστημιακό Μουσείο WURZBURG – Γερμανία,

Εθνικό Μουσείο Παλέρμο – Ιταλία, Πανεπιστημιακό Μουσείο Χαϊδελβέργης – Γερμανία

Μουσείο Μονάχου Γλυπτικής – Γερμανία.

Τι ζήτησαν

Οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις υποστήριξαν την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό μουσείο και την επανένωση ενός ακρωτηριασμένου μνημείου που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Ο νομικός τίτλος των επιτρόπων του

Βρετανικού μουσείου είναι επίσης ένα θέμα για συζήτηση. Πιο πρόσφατα η Ελλάδα ζήτησε να δανειστεί μόνιμα όλα τα γλυπτά από το Λονδίνο, για να επανατοποθετηθούν στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης που είναι υπό κατασκευήν στην Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίσημη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, μπορείς να δεις την ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού

www.culture.gr.

Παρθενώνας

Παρθενώνας

Οι ανωτέρω μεταφράσεις έγιναν από τους μαθητές της Γ΄Λυκείου: Σμαργιαννάκη Κωνσταντίνα και Στόλιαρου Χαρά.

Παρατηρήσεις μαθητών μας επί του φυλλαδίου το οποίο διανέμει το Βρετανικό Μουσείο στους επισκέπτες του για τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα δε βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς το 1816 τα πούλησε στο Βρετανικό Μουσείο ο Έλγιν, χωρίς την άδειά μας σε δύσκολους καιρούς για τη χώρα μας. Η χώρα βρισκόταν κάτω από την τουρκική σκλαβιά και το ελληνικό έθνος δεν είχε τη δυνατότητα αντίδρασης στη λεηλασία των μνημείων του. Οι πρώτες αντιδράσεις σημειώθηκαν αρκετές δεκαετίες μετά από την πολιτικό Μελίνα Μερκούρη, αλλά παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα τα γλυπτά δεν έχουν επιστραφεί.

Η επιχειρηματολογία των Άγγλων ότι δεν έχουμε την κατάλληλη υποδομή, για να μας τα επιστρέψουν, είναι ανεδαφική και αποπροσανατολιστική. Διαθέτουμε μουσεία με σύγχρονο εξοπλισμό. Το μουσείο, μάλιστα, στην περιοχή Μακρυγιάννη, όραμα και επιθυμία της Μελίνας Μερκούρη, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο. Για μας δεν αποτελεί μονομανία, αλλά είναι στόχος τιμής η αποκατάσταση της αισθητικής ενός μεγαλόπνοου έργου που είναι και ο λογότυπος της UNESCO.

Ο Παρθενώνας ως μνημείο είναι ακρωτηριασμένο και οφείλουμε να αγωνιστούμε, για ν’ αποκατασταθεί η αισθητική του ακεραιότητα.

Μας ανήκουν, γιατί συναποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι η έκφραση της ψυχής μας και δικαιούμαστε να τα έχουμε στα μουσεία μας. Γιατί εδώ δημιουργήθηκαν και εδώ είναι ο φυσικός τους χώρος. Οι επισκέπτες θα μπορούν να νιώσουν καλύτερα την αξία και τη λειτουργικότητά τους, επειδή αποτελούν μέρος ενός έργου και θα τα συνδυάζουν με τα μέρη του μνημείου από το οποίο αποσπάστηκαν, δηλαδή τις μετόπες, τ’ αετώματα, τη ζωφόρο κλπ. Οι ξένοι δε βιώνουν το συμβολισμό τους, αλλά τα κρατούν μόνο για οικονομικούς λόγους. Για μας αποτελούν τμήμα της ιστορικής μας ύπαρξης.

Εν κατακλείδι, εκφράζουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και τον τρόπο ζωής στις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους που δημιουργήθηκαν τα μνημεία. Αποτελούν, επομένως, τους αδιάψευστους μάρτυρες της ιστορικής συνέχειας της φυλής μας.

Για τη μετάφραση:

Ασλάνογλου Μαρία-Αλεξάνδρα (Β΄Λυκείου)

Γιαννίτση Χριστίνα

(Γ΄Λυκείου)

Λιβά Έφη

(Γ΄Λυκείου)

Κομιανός -Γαλανόπουλος Σταμάτης

(Β΄Λυκείου)

Ξυνής Γιάννης (Γ΄Λυκείου)

Πετροπούλου Πηνελόπη (Γ΄Λυκείου)

Σμαργιαννάκη Κωνσταντίνα

(Γ΄Λυκείου)

Στόλιαρου Χαρά

(Γ΄Λυκείου)

Από την εφημερίδα του σχολείου «σχολαρχείο», Νοέμβριος 2008

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Βραβεία Ecomobility
2ο Βραβείο στο Ecomobility 2017
1ο Βραβείο στο Ecomobility 2016
banner
Εικονική περιήγηση
Συνήγορος του παιδιού
Συνήγορος του παιδιού
Σύνδ. Κοινωνικής Ευθύνης
Αναζήτηση
Αρχείο αναρτήσεων