Παλαιά σχολικά βιβλία
Από το 1954

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις.

Ο καιρός στα Βριλήσσια

Μετεωρολογικός σταθμός Βριλησσίων. Ιδιοκτησία Εκπαιδευτηρίων Καντά, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

 

Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βλάπτει την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών

Η έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Σχετικές έρευνες έδειξαν ότι το έντονο στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά λιγότερα είναι γνωστά για το κατά πόσον το στρες έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στις γνωστικές λειτουργίες των παιδιών.

Η νέα μελέτη αξιολόγησε την πνευματική και γλωσσική ανάπτυξη 89 παιδιών, τα οποία ήταν ηλικίας 5 ετών και των οποίων οι μητέρες εγκυμονούσαν κατά τη διάρκεια χιονοθύελλας στο Κεμπέκ του Καναδά. Μιας χιονοθύελλας που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πολλές ημέρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γλωσσική ανάπτυξη και το λεκτικό IQ έτειναν να είναι χαμηλότερα στα παιδιά, των οποίων οι μητέρες αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια του φαινομένου, ζώντας περισσότερες ημέρες χωρίς ρεύμα, αναγκασμένες να μείνουν σε καταφύγιο.

Ολα τα παιδιά βρίσκονταν εντός των φυσιολογικών ορίων νοημοσύνης και γλωσσικής ανάπτυξης, επισήμαναν οι ερευνητές, υπό τη διεύθυνση του δρος David P. Laplante του Νοσοκομειακού Ερευνητικού Κέντρου Douglas στον Καναδά. Υποστηρίζουν ωστόσο ότι σύμφωνα με τα ευρήματα, το προγεννητικό στρες θα μπορούσε να έχει επιδράσεις καθυστέρησης σε δομές των παιδιών – ιδιαιτέρως αυτών που συμμετείχαν σε γλωσσικές και λεκτικές ικανότητες.

Ασαφής η αιτία

Ο δρ Laplante και οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

Δεν είναι ακριβώς σαφές γιατί το σοβαρό προγεννητικό στρες μπορεί να επηρεάσει την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, είπαν οι ερευνητές. Αλλά αυτή η συνάρτηση διατηρήθηκε ακόμη κι όταν ελήφθησαν υπόψη κι άλλοι παράγοντες, όπως η εκπαίδευση των γονιών, το εισόδημα και η εργασία τους.

«Υποψιαζόμαστε», γράφουν ο Laplante και οι συνεργάτες του, «ότι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα προγεννητικού στρες ίσως μετέβαλε τη νευροανάπτυξη του εμβρύου, επηρεάζοντας την έκφραση των νευροσυμπεριφορικών ικανοτήτων στην πρώιμη παιδική ηλικία». Προσθέτουν μάλιστα ότι οι πιο σοβαρές φυσικές καταστροφές, όπως ο τυφώνας «Κατρίνα» ή το ασιατικό τσουνάμι του 2004, είχαν πιθανότατα σοβαρότερες επιπτώσεις σε εγκύους και στα παιδιά τους.

Ωστόσο, οι ερευνητές προσθέτουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ότι το προγεννητικό στρες μπορεί να επιδράσει στην ανάπτυξη του μυαλού των εμβρύων.

Reuters

Καθημερινή 19/10/2008

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Βραβεία Ecomobility
2ο Βραβείο στο Ecomobility 2017
1ο Βραβείο στο Ecomobility 2016
banner
Εικονική περιήγηση
Συνήγορος του παιδιού
Συνήγορος του παιδιού
Σύνδ. Κοινωνικής Ευθύνης
Αναζήτηση
Αρχείο αναρτήσεων