Παλαιά σχολικά βιβλία
Από το 1954

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις.

Ο καιρός στα Βριλήσσια

Μετεωρολογικός σταθμός Βριλησσίων. Ιδιοκτησία Εκπαιδευτηρίων Καντά, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Επιμέλεια: ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δεν είναι καθόλου κομψό. Αντιθέτως, είναι ένα χοντροκομμένο μηχάνημα που θυμίζει ογκώδες φωτοτυπικό. «Κι όμως», διαβεβαιώνει ο «Γκάρντιαν», «πρόκειται για τη μεγαλύτερη εφεύρεση υπέρ του γραπτού λόγου, από το 1440 που ο Γουτεμβέργιος ανακάλυψε την τυπογραφία».

Το μηχάνημα, που αναγορεύτηκε κι από το περιοδικό «Time» «εφεύρεση της χρονιάς», βαφτίστηκε Espresso Book Machine (Βιβλιομηχανή Εσπρέσο). Οχι τυχαία. Τυπώνει, δένει και εμφανίζει ένα βιβλίο, περίπου σε όσο χρόνο χρειάζεται μια μηχανή του καφέ για να ετοιμάσει -ταχύτατα- έναν εσπρέσο.

Σ’ ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον ίσως να υπάρχουν καφέ-βιβλιοπωλεία όπου ο πελάτης θα περιμένει τον καφέ του και μαζί π.χ. ένα ακριβές αντίτυπο του πρωτότυπου χειρογράφου της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων». Το τελευταίο, άλλωστε, ήδη συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των τίτλων που μπορεί να τυπώσει σε πέντε λεπτά η Βιβλιομηχανή Εσπρέσο, στο κεντρικό, λονδρέζικο κατάστημα της αλυσίδας Blackwell, της ιστορικότερης ίσως αλυσίδας αγγλικών βιβλιοπωλείων. Το Blackwell της Charing Cross Road απέκτησε έναντι 175.000 δολαρίων τη δική του «Εσπρέσο», που μπορεί να τυπώσει όποιο βιβλίο επιθυμεί ο υποψήφιος αγοραστής, μεταξύ 500.000 προτεινόμενων τίτλων, από το αριστούργημα του Κάρολ μέχρι «Το Πλέξιμο του εγγλέζικου Μεταξιού και Μαλλιού», ιστορικό βιβλίο του είδους, γραμμένο από την κ. Μπίτον στις αρχές του 19ου αιώνα.

Οι υπεύθυνοι του Blackwell ελπίζουν ότι μέχρι το φθινόπωρο οι τίτλοι θα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο (τόσα βιβλία υπό κανονικές συνθήκες θα χρειάζονταν ένα χώρο 3.776 τ.μ. ή περί τα 50 βιβλιοπωλεία μέσου μεγέθους) και θα περιλαμβάνουν και σύγχρονες εκδόσεις: αν και μέχρι στιγμής τα προτεινόμενα έργα είναι κυρίως κλασικά που δεν υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα, ήδη γίνονται σχετικές διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς εκδότες, οι οποίοι ανταποκρίνονται θετικά.

Εφεύρεση του Αμερικανού εκδότη Τζέισον Επστάιν, η Βιβλιομηχανή, «κλώνοι» της οποίας υπάρχουν ήδη στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία αλλά και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ήταν η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια στην πρόσφατη Εκθεση Βιβλίου του Λονδίνου. Η επίδειξη των δυνατοτήτων της γόητευσε το κοινό. Πλήθη στέκονταν εκστασιασμένα και κοιτούσαν πώς σε μερικά λεπτά ένα βιβλίο 100 σελίδων εμφανιζόταν διά μαγείας άριστα τυπωμένο, δεμένο, με το ωραίο του εξώφυλλο και ζεστό-«φρεσκοφουρνισμένο» από τη διαδικασία της εκτύπωσης.

«Η «Εσπρέσο»», δήλωσε ο επικεφαλής του Blackwell Αντριου Χάτσινγκς, «μπορεί να αλλάξει εκ βάθρων τα δεδομένα της πώλησης βιβλίων. Δίνει τη δυνατότητα σε μικρότερους χώρους κι ανεξάρτητους βιβλιοπώλες να ανταγωνιστούν ευθέως τα βιβλιοπωλεία των τεράστιων στοκ και το Διαδίκτυο…». Βέβαια, για την ώρα, τα 175.000 δολάρια δεν είναι ένα ποσόν στο οποίο μπορεί να ανταποκριθεί ένας μικρός βιβλιοπώλης.

Τσιμπημένες είναι και οι τιμές των αντιτύπων της Βιβλιομηχανής. Υπολογίζεται, όμως, ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα εξισωθούν πλήρως με το κόστος των αντιτύπων της παραδοσιακής τυπογραφίας.

ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 27/04/2009

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Βραβεία Ecomobility
2ο Βραβείο στο Ecomobility 2017
1ο Βραβείο στο Ecomobility 2016
banner
Εικονική περιήγηση
Συνήγορος του παιδιού
Συνήγορος του παιδιού
Σύνδ. Κοινωνικής Ευθύνης
Αναζήτηση
Αρχείο αναρτήσεων