Παλαιά σχολικά βιβλία
Από το 1954

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις.

Ο καιρός στα Βριλήσσια

Μετεωρολογικός σταθμός Βριλησσίων. Ιδιοκτησία Εκπαιδευτηρίων Καντά, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια


Ecomobility 2015 – Πλήρες ΚείμενοEcomobility 2015 – ΠαρουσίασηEcomobility 2015 – Θεατρικό


Βαμβακάς Δημήτρης , Ζιάκας Γιώργος , Λύκου Χαρά, Μακράκη Ίνα, Μούσσα Νουράνια, Κοκολιού Σοφία, Φρόσω Τσουμπέκου, Σπύρος Φαναριώτης.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΔΕΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Με αφορμή τη φετινή παράσταση «Θείος Βάνιας» που παίζεται στο θέατρο Χορν, εμπνευστήκαμε από το διαχρονικό λόγο του Τσέχωφ, για να κάνουμε μια σύνδεση του παρελθόντος με το μέλλον. Πρόκειται για μια διασκευή που δείχνει την εξέλιξη της περιοχής των Βριλησσίων στην πορεία του χρόνου. Αρχικά παρουσιάζουμε πως ήταν η περιοχή στο παρελθόν, έπειτα μεταφερόμαστε στο παρόν και τέλος βλέπουμε πως μπορεί να γίνει η πόλη στο μέλλον.

ΣΤΟΧΟΣ

Διασκευάσαμε αυτό το υπέροχο κείμενο και το προσαρμόσαμε έτσι ώστε, να εκφράσει τις ανησυχίες μας για το περιβάλλον, αλλά και να ζωντανέψει την ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο. Μέσα από το κείμενο του Τσέχωφ θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε.

ΚΕΙΜΕΝΟ

«ΕΝΑΣ ΤΣΕΧΩΦ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ»

ΑΣΤΡΩΒ: Τώρα κοιτάξτε εδώ. Η εικόνα της επαρχίας μας έτσι όπως ήτανε πριν πενήντα χρόνια. Το σκούρο και το ανοιχτό πράσινο δηλώνει τα δάση: τη μισή επιφάνεια την καταλαμβάνουν τα δάση. Όπου βλέπουμε πάνω στο πράσινο ένα πλέγμα από κόκκινες γραμμούλες, εκεί είχε κατσίκια και ελάφια… Εδώ δείχνω και την χλωρίδα και την πανίδα. Σ’ αυτή τη λιμνούλα ζούσανε κύκνοι, χήνες, πάπιες, και όπως λένε οι παλιοί ένα κράτος πουλιών. Εκτός από τα κεφαλοχώρια και τα χωριά, βλέπετε εδώ κι εκεί διάσπαρτους οικισμούς, αγροκτήματα, ερημητήρια, νερόμυλους… Είχε πολλά ζώα και άλογα. Αυτό φαίνεται απ’ το γαλάζιο χρώμα. Παραδείγματος χάριν, σε τούτη εδώ την περιοχή, το γαλάζιο είναι πιο έντονο, υπήρχαν εκεί ολόκληρες αγέλες και σε κάθε νοικοκυριό αναλογούσαν τρία άλογα. (Παύση.) Ας δούμε τώρα πιο χαμηλά. Πώς ήταν τα Βριλήσσια πριν από είκοσι πέντε χρόνια… Εδώ πια, μόνο το ένα τρίτο της επιφάνειας είναι δάσος. Κατσίκια δεν υπάρχουν πλέον, έχει όμως ελάφια. Το πράσινο και το γαλάζιο είναι ήδη πιο αχνά. Και ούτω καθεξής, και ούτω καθεξής. Περνάμε τώρα στην εικόνα των Βριλησσίων μας σήμερα.

ΚΟΡΙΤΣΙ 1 (ΠΑΡΟΝ): Όπως καταλαβαίνετε , εμείς είμαστε το παρόν, που μέρα με τη μέρα τα πράγματα όλο και χειροτερεύουν. Πλέον τα δάση της πόλης μας , έχουν αντικατασταθεί από πολυκατοικίες. Όλο το πράσινο των Βριλησσίων έχει μετατραπεί σε τσιμέντο ενώ ταυτόχρονα τα αυτοκίνητα αυξάνονται και πληθύνονται…

ΚΟΡΙΤΣΙ 2 (ΠΑΡΟΝ): …Κάτσε κάτσε δεν τα λες σωστά. Οι πολίτες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα αυτοκίνητα τους, αποφεύγοντας να μετακινηθούν με τα λεωφορεία, τα τρένα…

ΚΟΡΙΤΣΙ 1 (ΠΑΡΟΝ): …Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δηλαδή…

ΚΟΡΙΤΣΙ 2 (ΠΑΡΟΝ): …Ναι ναι ναι, αυτά! Πράγμα το οποίο επιδεινώνει την ήδη κακή κατάσταση της ατμόσφαιρας.

ΚΟΡΙΤΣΙ 3 (ΠΑΡΟΝ): Και με τους πεζούς, τι γίνεται με τους πεζούς;

ΚΟΡΙΤΣΙ 2 (ΠΑΡΟΝ): Δεν ξέρω, βγάλε τα πέρα μόνη σου!

ΚΟΡΙΤΣΙ 3 (ΠΑΡΟΝ): Όσον αφορά τους πεζούς τώρα… η καθημερινή μετακίνησή τους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, μιας και οι πλάκες των πεζοδρομίων είναι σπασμένες, λόγω των εξαπλωμένων ριζών. Και τώρα… ας ξαναδούμε λιγάκι πως ήταν τα πράγματα στο παρελθόν.

ΑΣΤΡΩΒ: Θα πείτε ότι αυτό οφείλετε στην επίδραση του πολιτισμού, ότι η παλιά ζωή φυσιολογικά πρέπει να παραχωρήσει τη θέση της στην καινούρια. Ναι, το κατανοώ ˙ στη θέση όλων αυτών των κατεστραμμένων δασών έχουν φτιαχτεί δημόσιοι δρόμοι, μαγαζιά, σχολεία και ο λαός είναι πιο υγιής, πιο πλούσιος, πιο έξυπνος- εδώ όμως δεν συμβαίνει τίποτα απ’ όλα αυτά! Εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ έναν εκφυλισμό, που είναι φυσική συνέπεια της απεγνωσμένης πάλης για την επιβίωση ˙ έναν εκφυλισμό απ’ τη ρουτίνα, την αμάθεια, την πλήρη έλλειψη αυτογνωσίας. Ο άνθρωπος, για να περισώσει κάποια υπολείμματα ζωής, για να προφυλάξει τα παιδιά του, αρπάζεται ενστικτωδώς, ασυναίσθητα απ’ οτιδήποτε, αρκεί να χορτάσει την πείνα του, να ζεσταθεί, και καταστρέφει το παν χωρίς να σκέφτεται το αύριο… Έχουν καταστραφεί σχεδόν τα πάντα και τίποτα δεν έχει δημιουργηθεί στη θέση τους. Από την έκφρασή σας βλέπω ότι δε σας ενδιαφέρουν όλα αυτά.

ΓΥΝΑΙΚΑ (ΠΑΡΕΛΘΟΝ): Μα δεν τα καταλαβαίνουμε και πολύ καλά…

ΑΣΤΡΩΒ: Δεν υπάρχει τίποτα να καταλάβετε απλώς δεν σας ενδιαφέρουν.

ΠΡΑΣΙΝΗ: Μαντέψτε που βρισκόμαστε, όπως τα λέτε, στο Μέλλον. Εδώ έχετε πολλές νέες γνωριμίες να κάνατε. Ώρα να ξεκινήσουμε! Είμαι η Πράσινη, όνομα και πράγμα που έλεγαν κι οι παλιοί. Είμαι μια πόλη γεμάτη δέντρα, λουλούδια, κήπους και φυσικά, εξελιγμένα μέσα μεταφοράς φιλικά προς το συγχωρεμένο το περιβάλλον. Να φανταστώ πως έχετε την απορία: συγχωρεμένο, τι πάει να πει συγχωρεμένο περιβάλλον; Εδώ είμαι λοιπόν για να σας λύσω την απορία. Όπως σας είπα και στην αρχή, σήμερα δεν θα γνωρίσετε μόνο εμένα, θα γνωρίσετε και τη σκιά. Και εκείνος όνομα και πράγμα, βέβαια πολύ πιο κακός από ότι ακούγεται. Το περιβάλλον ήταν η οικογένεια μου και εκείνος όμως το σκότωνε καθημερινά μέχρι που κάποια ημέρα εξαφανίστηκε μαγικά. Δεν θέλω να σας πω περισσότερα, σας προειδοποιώ όμως, πως εγώ ζω σε ένα όνειρο που εξελίσσετε σε εφιάλτη. Ελπίζω να με συμπαθήσετε και να με βοηθήσετε να ζήσω γιατί από εσάς εξαρτάται, η ζωή μου, η οικογένεια μου και η ζωή σας. Γιατί εάν παλέψουμε όλοι μαζί η σκιά θα πάψει πια να με εξοντώνει, γιατί εάν παλέψουμε όλοι μαζί θα έχουμε ένα καλύτερο αύριο!

ΑΣΤΡΩΒ: Μπορείς να και στη σόμπα σου κάρβουνο και να φτιάχνεις τις αποθήκες σου με πέτρα. Αλλά έστω, να κόβουμε τα δέντρα από ανάγκη, αυτό το καταλαβαίνω, γιατί όμως να ρημάζουμε τα δάση; Τα δάση βογκάνε κάτω απ’ το τσεκούρι, δισεκατομμύρια δέντρα καταστρέφονται, ερημώνουν οι φωλιές των ζώων και των πουλιών, φυραίνουν και ξεραίνονται τα ποτάμια, θαυμάσια τοπία εξαφανίζονται δια παντός, και όλα αυτά γιατί ο νωθρός άνθρωπος δεν έχει τόσα δα μυαλό να σκύψει και να βγάλει από τη γη τα καύσιμα που χρειάζεται. Έτσι δεν είναι κύριοί μου; Πρέπει να είναι κανείς ένας απερίσκεπτος, βάρβαρος για να καίει στη σόμπα του όλη αυτή την ομορφιά και να καταστρέφει ό,τι δεν μπορεί να δημιουργήσει. Ο άνθρωπος είναι προικισμένος με λογικό και δημιουργική δύναμη για να πολλαπλασιάζει αυτό που του δόθηκε, αλλά ως τώρα αντί να δημιουργεί καταστρέφει. Τα δάση όλο και λιγοστεύουν, τα ποτάμια ξεραίνονται, τα θηράματα έχουν εκλείψει, το κλίμα χάλασε και, μέρα με τη μέρα, η γη γίνεται όλο και πιο φτωχή και πιο άσχημη. Εσείς με κοιτάτε ειρωνικά κι αυτά που λέω δε σας φαίνονται σοβαρά… και ίσως πράγματι να πρόκειται για δική μου παραξενιά, όμως, όταν περνάω μπρος απ’ τα δάση των χωρικών που γλίτωσα απ’ το τσεκούρι ή όταν ακούω να θροΐζει το νεαρό δάσος που φύτεψα με τα ίδια μου τα χέρια, αισθάνομαι πως το κλίμα το εξουσιάζω κι εγώ λιγάκι, και ότι, αν σε χίλια χρόνια οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι αυτό θα οφείλεται λιγάκι και σε μένα. Όταν φυτεύω μια σημύδα και ύστερα τη βλέπω να λικνίζεται στον άνεμο, η ψυχή μου γεμίζει περηφάνια κι εγώ… Όμως… ώρα να πηγαίνω. Στο κάτω κάτω όλ’ αυτά μπορεί να είναι και δικές μου παραξενιές. Κύριοι, θα μου επιτρέψετε.

ΡΟΛΟΙ

ΑΣΤΡΩΒ:Γιώργος

ΚΟΡΙΤΣΙ 1 (ΠΑΡΟΝ): ‘Ινα

ΚΟΡΙΤΣΙ 2 (ΠΑΡΟΝ): Χαρά

ΚΟΡΙΤΣΙ 3 (ΠΑΡΟΝ): Φρόσω

ΓΥΝΑΙΚΑ (ΠΑΡΕΛΘΟΝ): Σοφία

ΑΝΤΡΑΣ(ΠΑΡΕΛΘΟΝ): Σπύρος

ΠΡΑΣΙΝΗ: Νουράνια

ΣΚΙΑ: Δημήτρης

 

Τη διασκευή έκαναν οι εξής: Γιώργος, Νουράνια, Φρόσω

Τους χάρτες των Βριλησσίων κατασκεύασε ο Σπύρος Φαναριώτης.

Τη μουσική επέλεξε ο Δημήτρης Βαμβακάς.


Ecomobility 2015 – Δημιουργία Χαρτών


Σπύρος Φαναριώτης

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΔΕΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Λόγω της διασκευής του θεατρικού έργου «Θείος Βάνιας» του Τσέχωφ, προέκυψε η ανάγκη να κατασκευαστούν χάρτες που να δείχνουν πως ήταν τα Βριλήσσια στο παρελθόν, πως είναι στο παρόν και πως είναι πιθανόν να γίνουν στο μέλλον. Ανέλαβα να τους κατασκευάσω και δημιούργησα τρεις. Στον πρώτο δείχνω πως ήταν τα Βριλήσσια στο παρελθόν, στον δεύτερο πως είναι τώρα και στον τρίτο πως πιθανόν θα είναι στο μέλλον.

 ΣΤΟΧΟΣ

Στόχος μου εκτός από το να κατασκευάσω σκηνικά για την παράσταση, είναι να θυμίσω στους κατοίκους των Βριλησσίων πόσο όμορφη πόλη ήταν και είναι και να τους υπενθυμίσω ότι πρέπει να προσέχουν το περιβάλλον και την πόλη. Αν δεν αλλάξουμε τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς δε θα έχουμε ένα καλύτερο αύριο.

 ΥΛΙΚΑ

  • Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είναι:
  • Ένα πακέτο πινέλων
  • Τέμπερες
  • 8 μακετόχαρτα

ecomobility2015mp2ecomobility2015mp1


Ecomobility 2015 – Δημιουργία Πανό


Λύκου Χαρά, Μακράκη Ίνα, Μούσσα Νουράνια, Κοκολιού Σοφία, Φρόσω Τσουμπέκου

«ΤΟ ΠΑΝΟ ΜΑΣ»

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΔΕΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Με αυτό το πανό θέλουμε να δείξουμε τα Βριλήσσια μας όπως ήταν παλιά, με περισσότερο πράσινο και λιγότερα κτήρια, την ηρεμία της φύσης ακόμα και μέσα στην πόλη. Θέλουμε να δείξουμε ότι για να είναι μια πόλη όμορφη χρειάζεται να έχει πολύ πράσινο και λουλούδια και λίγα αυτοκίνητα.

Στο πανό μας απεικονίζεται ένας μεγάλος ποδηλατόδρομος, θέλοντας να δείξουμε ότι το ποδήλατο μπορεί να γίνει και πάλι τρόπος ζωής των κατοίκων όπως παλιά. Επίσης, ένα μεγάλο πάρκο με πεζόδρομο και πολύ πράσινο θέλοντας να προσελκύσουμε τη νεολαία να περνάει περισσότερο χρόνο εκεί, παρά με την ηλεκτρονική της παρέα στο σπίτι. Τέλος, το σλόγκαν μας «Για ένα καλύτερο αύριο» εκφράζει την ελπίδα μας να γίνουν τα Βριλήσσια πιο φιλική προς τους ανθρώπους πόλη.

ΣΤΟΧΟΣ

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να κάνουμε καλύτερη την πόλη μας, έτσι ώστε η μελλοντική νεολαία να ζει σε ένα καλύτερο περιβάλλουν απ’ ότι ζούμε εμείς σήμερα.

Ελπίζουμε να καταφέραμε να περάσουμε αυτό το μήνυμα στο πανό μας και όλοι εσείς αλλά και εμείς να φροντίσουμε τα Βριλήσσια, και όχι μόνο, να γίνουν καλύτερα. Ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς, αλλά και τις επόμενες γενιές.

ΥΛΙΚΑ

  • Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είναι:
  • Ένα πακέτο πινέλων
  • Ένα ορθογώνιο πανί 4 Χ 1 (Λευκό)
  • Τέμπερες

ecomobility2015pn

 


Ecomobility 2015 – Φωτογραφίες από την εκδήλωση παρουσίασης των προτάσεων


ecomobility2015pd1

ecomobility2015pd2

Τα σχόλια είναι κλειστά.

embed_badge
Βραβεία Ecomobility
2ο Βραβείο στο Ecomobility 2017
1ο Βραβείο στο Ecomobility 2016
banner
Εικονική περιήγηση
Οι παιδικοί μας σταθμοί
Συνήγορος του παιδιού
Συνήγορος του παιδιού
Σύνδ. Κοινωνικής Ευθύνης
Αναζήτηση
Αρχείο αναρτήσεων