Παλαιά σχολικά βιβλία
Από το 1954

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις.

Ο καιρός στα Βριλήσσια

Μετεωρολογικός σταθμός Βριλησσίων. Ιδιοκτησία Εκπαιδευτηρίων Καντά, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Για να γνωρίσεις καλύτερα την ιστορία πρέπει να την συναντήσεις…

Φέτος, στις 27 Οκτωβρίου αποφασίσαμε να κάνουμε μια αλλιώτικη γιορτή. Μια γιορτή χωρίς τραγούδια και ποιήματα. Μια γιορτή χωρίς πανηγυρικούς λόγους για το έπος του ’40 και για την πτώση της φασιστικής Ιταλίας και του τέρατος του γερμανικού ναζισμού. Μια γιορτή που θα μας έκανε όλους μας να αισθανθούμε πρωτόγνωρα συναισθήματα. Συγκίνηση, για το μέγεθος της τραγωδίας, απορία για το πώς μπορεί ο άνθρωπος να χάσει τον σεβασμό του για τον συνάνθρωπο, δέος για τον μαρτυρικό θάνατο σχεδόν του μισού πληθυσμού των Καλαβρύτων και την ολοσχερή καταστροφή της πόλης.

2015klvt01

Την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του σχολείου μας, επισκέφθηκαν 2015klvt03την πόλη των Καλαβρύτων, για να γνωρίσουν από κοντά ένα ιδιαιτέρως σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πατρίδας μας. Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Μετά από μία μεγάλη, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή, φτάσαμε στη γραφική πόλη των Καλαβρύτων. Ο πρώτος μας προορισμός ήταν το μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (Το μουσείο είναι το σχολείο στο οποίο κλείστηκαν τα γυναικόπαιδα, κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος) . Εκεί, ήρθαμε σε επαφή με πλούσιο υλικό των Καλαβρυτινών της εποχής, αλλά και με αντικείμενα που βρέθηκαν από τον πόλεμο. Ταυτότητες, προσωπικά αντικείμενα των κατοίκων της πόλης, οβίδα από τις μάχες στα γύρω χωριά, κράνη Γερμανών στρατιωτών, ήταν μερικά μόνο από τα αντικείμενα που εκτίθενται στο μουσείο. Στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε μια μικρή βόλτα στους δρόμους των Καλαβρύτων.

2015klvt02

Η συγκίνηση όμως ήρθε λίγο αργότερα. Με την άφιξη στον δεύτερο σταθμό μας. Τον τόπο του πραγματικού μαρτυρίου. Εκεί , στη «ράχη του Καπή» , δε χωρούσαν λόγια για να περιγραφεί το μέγεθος της τραγωδίας. Μόνο εικόνες. Εικόνες και συναισθήματα. Σε αυτόν τον λόφο οδηγήθηκαν στον θάνατο τουλάχιστον 500 συμπατριώτες μας, παρακολουθώντας τα σπίτια τους να καίγονται και τις οικογένειες τους να κινδυνεύουν. Γεμάτοι από συναισθήματα, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.

Η φετινή μας γιορτή μπορεί να μας μελαγχόλησε όλους λίγο παραπάνω απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει. Μας έκανε όμως να δούμε με τα μάτια μας την πραγματικότητα του πολέμου και να αναρωτηθούμε πόσο εκτιμάται η αξία της ανθρώπινης ζωής κατά τη διάρκεια αυτού. Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές μας , που ήταν οι συνταξιδιώτες μας σ’ αυτή τη διαδρομή προς την ιστορία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

embed_badge
Βραβεία Ecomobility
2ο Βραβείο στο Ecomobility 2017
1ο Βραβείο στο Ecomobility 2016
banner
Εικονική περιήγηση
Οι παιδικοί μας σταθμοί
Συνήγορος του παιδιού
Συνήγορος του παιδιού
Σύνδ. Κοινωνικής Ευθύνης
Αναζήτηση
Αρχείο αναρτήσεων