Παλαιά σχολικά βιβλία
Από το 1954

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις.

Ο καιρός στα Βριλήσσια

Μετεωρολογικός σταθμός Βριλησσίων. Ιδιοκτησία Εκπαιδευτηρίων Καντά, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Την Παρασκευή 18-12-2015 είχα την τιμή να παρουσιάσω το 5ο βιβλίο του Γ. Πετρέλλη «Κάθε επτά και πέντε μήνες». Πρόκειται για μια αλληγορία, ένα παραμύθι για μεγάλους γεμάτο από κρυμμένα νοήματα: η φιλοχρηματία και η διαβρωτική δύναμη του χρήματος, ο γνήσιος φεμινισμός, η γνώση της ανθρώπινης ψυχολογίας, της απληστίας, της μητρικής αγάπης, αλλά και του έρωτα και των μεταφυσικών ανησυχιών είναι μερικά μόνο από τα διαμάντια που ανακάλυψα.

20151223ptrls01

          Καθημερινά προσπαθώ να φέρω τα παιδιά σε επαφή με τη Λογοτεχνία, αρχαία και σύγχρονη. Συχνά αναλύοντας κείμενα θαυμάζουν πόσα πολλά μπορούν να κρύβονται πίσω από ένα στίχο, ιδίως αν είναι ομηρικός ή Ευριπίδειος, ή μία αράδα. Πόσο τυχερά θα ήταν τα παιδιά του Σχολείου μου αν «δούλευαν» αυτό το νεογέννητο κείμενο κι όταν αναφυόταν η ερώτηση «Τι θέλει να πει εδώ ο συγγραφέας» να είχαν απέναντί τους τον ίδιο το συγγραφέα για να τους την απαντήσει. Βοηθούσε εξάλλου και η υπέροχη γλώσσα του κειμένου. Τόσο πλούσια κι εκλεπτυσμένη, που ακόμα και η λίγο τολμηρότερη σκηνή αποδίδεται με απαράμιλλη ευγένεια, χωρίς ίχνος ανούσιας προκλητικότητας κι εντυπωσιασμού. Απόδειξη ζωντανή των ανεξάντλητων δυνατοτήτων της Ελληνικής, όταν βρίσκεται στα χέρια ενός εμπνευσμένου και γνήσια ευγενούς τεχνίτη της. Μίλησα με τον κ. Πετρέλλη, ενθουσιάστηκε με την ιδέα, άλλωστε όταν μου έδωσε το κείμενο είχε και κάτι τέτοιο στο μυαλό του. Ο γυμνασιάρχης μας έδωσε την άδεια και η ιδέα έγινε πράξη.

20151223ptrls02

          Τα παιδιά το διάβασαν, το δούλεψαν, το αγάπησαν και, όταν ήρθε ο συγγραφέας «τους», είχαν τόσα να τον ρωτήσουν. Κι εκείνος τους απαντούσε, τα μάγευε και τα ταξίδευε στον υπέροχο κόσμο της Λογοτεχνίας παρέχοντάς τους τον καλύτερο οδηγό, τον ίδιο το λογοτέχνη. Και κάποια μαγική στιγμή που κάτι τον ρώτησαν τους απάντησε «έλα ντε! Τι θέλω να πω εκεί; Δεν έχω την παραμικρή ιδέα!» κι επιβεβαίωσε αυτό που όλοι οι φιλόλογοι γνωρίζουμε, ότι από κάποια στιγμή και μετά οι ήρωες ξεφεύγουν από το δημιουργό τους και λειτουργούν μόνοι τους και τον πάνε όπου αυτοί επιθυμούν. Κι αυτό είναι η έμπνευση! Και η υψηλή Λογοτεχνία.

20151223ptrls03

          Οι μαθητές, λοιπόν, της Γ’ Γυμνασίου του σχολικού έτους 2014-2015 συμμετείχαν ενεργά στην παρουσίαση, μιλώντας για το βιβλίο αλλά και την εμπειρία τους. Εκ μέρους της τάξης τους μίλησαν οι Σ. Φαναριώτης, Ν.Μούσσα και Χ.Λύκου. Οι ομιλίες τους ήταν συγκινητικές, καθήλωσαν τους παρισταμένους με την ωριμότητα αλλά και τη γλυκύτητα του λόγου τους και άφησαν τις θετικότερες εντυπώσεις.

20151223ptrls04

          Ευχαριστώ από καρδιάς το συγγραφέα κ. Γ. Πετρέλλη, αλλά και τον εκδοτικό οίκο ΠΑΠΥΡΟ για την εμπειρία μέθεξης που προσέφερε στους μαθητές μας.

Ήρα Δούρου

Φιλόλογος , Εκπαιδευτικός Εκπαιδευτηρίων ΚΑΝΤΑ

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

embed_badge
Βραβεία Ecomobility
2ο Βραβείο στο Ecomobility 2017
1ο Βραβείο στο Ecomobility 2016
banner
Εικονική περιήγηση
Οι παιδικοί μας σταθμοί
Συνήγορος του παιδιού
Συνήγορος του παιδιού
Σύνδ. Κοινωνικής Ευθύνης
Αναζήτηση
Αρχείο αναρτήσεων