Παλαιά σχολικά βιβλία
Από το 1954

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις.

Ο καιρός στα Βριλήσσια

Μετεωρολογικός σταθμός Βριλησσίων. Ιδιοκτησία Εκπαιδευτηρίων Καντά, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

2016amun02Το σχολείο μας συμμετείχε για μία ακόμη φορά, όπως γίνεται τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, στο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών Αθήνας (AMUN), το οποίο έλαβε χώρα στις 8, 9 και 10 Απριλίου 2016 στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου και του παρακείμενου ξενοδοχείου Metropolitan.

Η Φωτεινή Ουρανία Μούσσα και ο Σπύρος Φαναριώτης από την Α’ Λυκείου έλαβαν μέρος στις εργασίες της 19ης Ετήσιας Συνόδου διευκρινίζοντας ότι απαιτείται οι ομάδες να είναι ολιγομελείς. Φέτος οι μαθητές μας εκπροσώπησαν την Ελλάδα, διότι κάθε χρόνο κάθε ομάδα εκπροσωπεί μία άλλη χώρα. Με τη βοήθεια των συμβούλων καθηγητριών της Αγγλικής γλώσσας, τα παιδιά εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με βάση τη θεματολογία του συνεδρίου και παρουσίασαν τις θέσεις τους στα πλαίσια δύο επιτροπών:

  • Της Γενικής Συνέλευσης Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) (Φωτεινή Ουρανία Μούσσα)
  • Της Κοινωνικής, Ανθρωπιστικής και Πολιτιστικής Επιτροπής (Σπύρος Φαναριώτης)

2016amun01

Τα θέματα τα οποία ανέλυσαν, προετοίμασαν και παρουσίασαν τα παιδιά μας, αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα, ήταν αντίστοιχα:

2016amun.v

Βεβαιώσεις συμμετοχής

  • Μέτρα για την απαγόρευση και παρεμπόδιση της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβασης της κυριότητας των πολιτιστικών αγαθών
  • Προώθηση και προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης
  • Τα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν σε εθνικές ή εθνοτικές, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες
  • Μέτρα κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων απάνθρωπης, σκληρής και ταπεινωτικής μεταχείρισης, της αυθαίρετης κράτησης και των βίαιων εξαφανίσεων

Πολλά συγχαρητήρια στη μαθήτρια και στο μαθητή μας για την πολύ αξιόλογη προσπάθεια και συνεργασία τους! Αντίστοιχα στις εκπαιδευτικούς μας κυρίες Γεράκη Δήμητρα και Τσαπράζη Γεωργία. Ειδικά για την κα Γεράκη είναι επιβεβλημένο να αναφερθεί ότι έχει την εποπτεία του προγράμματος όλα αυτά τα χρόνια.

Στη συνέχεια ακολουθεί το κείμενο (περιληπτικό κατ’ανάγκην) με το οποίο περιγράφει ο Σπύρος Φαναριώτης τις εμπειρίες του.


19ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών Αθήνας (Φωτεινή Ουρανία Μούσσα)

Πρωινό Παρασκευής. Γεμάτη άγχος για το τι με περιμένει, αγωνία για το τι πρέπει να λέω, χαρά για τις νέες παρέες και άλλα ακόμη, δεκάδες, συναισθήματα να με κυριαρχούν! Η πρώτη μέρα τελειώνει και εγώ απλά περιμένω να ξημερώσει το Σάββατο, για να ξαναπάω στο συνέδριο!

Όταν πλησιάζαμε στο τέλος της ημέρας, καταλαβαίναμε ότι ο χρόνος μας τελειώνει και μέχρι να πούμε «Τα λέμε αύριο», είχε τελειώσει κιόλας η Κυριακή. Η μελαγχολία του αποχωρισμού ήταν εντονότερη από τη χαρά του επιτυχημένου τέλους. Ο πρόεδρος, οι αντιπρόσωποι, οι συντονιστές μας, όλοι τους και όλοι μας μιλάγαμε τόσο πολύ στην τελετή λήξης, ελπίζοντας ότι θα κερδίζαμε έστω και δέκα λεπτά παραπάνω. Κι όμως, ο χρόνος πέρασε. Όμως σίγουρα θα συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια.

Είχα την τύχη να εκπροσωπώ την Ελλάδα και πίστευα ότι θα νιώσω υπερήφανη μόνο για αυτά που έχει καταφέρει η πατρίδα μου. Ένιωσα όμως πολλά παραπάνω! Κυρίως όμως ένιωσα υπερήφανη για τον εαυτό μου που είχα το θάρρος να πάω, ευγνώμων στις καθηγήτριές μου κ. Γεράκη και κ. Τσαπράζη που με παρότρυναν και με στήριξαν στη δουλειά που είχα φέτος!

Πριν 10 μέρες πίστευα πως το σχολείο μού χάριζε γνώση. Τώρα πιστεύω πως μου χαρίζει και ευκαιρίες για καταπληκτικές εμπειρίες που όποιος δεν τις βιώσει, είναι ο πραγματικά άτυχος στη ζωή.

Αν είστε μαθητές, μη χάνεται χρόνο, γιατί είναι πολύτιμος. Κάντε επανάληψη στα αγγλικά σας και δηλώστε συμμετοχή!!!


19ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών Αθήνας (Σπύρος Φαναριώτης)

Ποιος θα το περίμενε πως ένας έφηβος σαν κι εμένα, που πετά διαρκώς στα σύννεφα, θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του AMUN, ενός συνεδρίου που αγγίζει θέματα της σκληρής πραγματικότητας!

Το κλίμα όμως που επικρατούσε στο συνέδριο αυτό ήταν αναπάντεχα φιλόξενο και παρ’ όλη την τυπικότητα και το διπλωματικό χαρακτήρα του, καθένα από τα παιδιά εντάχθηκε στην ομάδα και συνεισέφερε στη λήψη αποφάσεων.

Ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας και υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντα της χώρας που εκπροσωπούσαμε. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση με πόσο ζήλο κάθε παιδί “μαχόταν” για τη χώρα που του είχε ανατεθεί. Ακόμα και μαθητές που εκπροσωπούσαν χώρες, των οποίων την πολιτική δεν ασπάζονταν! Πάντα όμως, στο διάλειμμα ήμασταν όλοι κοντά αγαπημένοι και πολλοί μάλιστα δημιουργήσαμε φιλίες, που πιστεύω ότι θα διαρκέσουν.

Πραγματικά αξέχαστη εμπειρία! Παρ’ όλη την κούραση των τριών ημερών, την τελευταία μέρα όλοι αποχαιρετηθήκαμε συγκινημένοι και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για του χρόνου!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

embed_badge
Βραβεία Ecomobility
2ο Βραβείο στο Ecomobility 2017
1ο Βραβείο στο Ecomobility 2016
banner
Εικονική περιήγηση
Οι παιδικοί μας σταθμοί
Συνήγορος του παιδιού
Συνήγορος του παιδιού
Σύνδ. Κοινωνικής Ευθύνης
Αναζήτηση
Αρχείο αναρτήσεων