Παλαιά σχολικά βιβλία
Από το 1954

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις.

Ο καιρός στα Βριλήσσια

Μετεωρολογικός σταθμός Βριλησσίων. Ιδιοκτησία Εκπαιδευτηρίων Καντά, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

την Πέμπτη, 2/6, εγκαταστάθηκε μετεωρολογικός σταθμός στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ). Ο χώρος που φιλοξενεί το σταθμό, ανήκει στην Αττική Οδό, ενώ τη συντήρηση αυτού έχει αναλάβει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), με παράλληλη επίβλεψη από εμάς. Το εγχείρημα ήταν πρωτοβουλία δική μας και μετά τη σύμφωνη γνώμη του ΕΑΑ, ήρθαμε σε επικοινωνία με τους διαχειριστές της Αττικής Οδού.

Μετά από κοινή συνάντηση και των τριών οργανισμών, επιλέχθηκε ως σημείο εγκατάστασης η περιοχή του ΣΚΑ. Στη συνέχεια παρατίθενται οι λόγοι που καταλήξαμε στο γεωγραφικό σημείο:

  • Πρώτο κριτήριο ήταν ένας μετεωρολογικός σταθμός στο βόρειο τμήμα του λεκανοπέδιου της Αττικής, τμήμα του οποίου διασχίζει η Αττική Οδός και καθημερινά χιλιάδες πολίτες βιώνουν τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες του αστικού κλίματος.
  • Στο σημείο που τοποθετήθηκε ο σταθμός, δεν υπήρχε κάλυψη από το ΕΑΑ, κάτι το οποίο αναφέρθηκε και στην κεντρική ιστοσελίδα του οργανισμού (meteo.gr) σε ανακοίνωσή του:

http://www.meteo.gr/meteoplus/article_view.cfm?entryID=118

  • Η ευρύτερη περιοχή στο ΣΚΑ, πλήττεται, κατά καιρούς από ισχυρότατα καιρικά φαινόμενα, με πιο πρόσφατο γεγονός την 22η Οκτωβρίου 2015, όπου 4 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Το άρθρο από το meteo.gr για εκείνη την ημέρα:

http://www.meteo.gr/meteoplus/pdf/weatherCases/2015/2015_10_22.pdf

  • Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η περιοχή επιβαρύνεται από τη συσσώρευση θερμότητας τους θερινούς μήνες εξαιτίας του φαινομένου της θερμονησίδας.
  • Το σημείο εγκατάστασης του σταθμού βρίσκεται (σε ευθεία γραμμή) 20 μέτρα από τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού, 40 μέτρα από τον σταθμό προαστιακού ΣΚΑ-ΑΧΑΡΝΑΙ, 200 μέτρα από το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών και 750 μέτρα από τον κόμβο της Αττικής Οδού με την Εθνική Οδό. Συνεπώς οι μετρήσεις του σταθμού ενδιαφέρουν ευθέως πολλούς συνανθρώπους μας που διέρχονται από τα προαναφερθέντα σημεία.
  • Το βίντεο από την εγκατάσταση του σταθμού, σε γρήγορη κίνηση, μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=pnLDHfJMhIk

  • Τα δεδομένα από το σταθμό μπορείτε να τα βλέπετε από τον σύνδεσμο:

http://penteli.meteo.gr/stations/ska/

Με αφορμή τη δραστηριότητα αυτή, σας υπενθυμίζουμε ότι στο Δημοτικό μας, λειτουργεί από τον Μάρτιο 2015, αντίστοιχος μετεωρολογικός σταθμός σε συνεργασία με το ΕΑΑ: http://penteli.meteo.gr/stations/vrilissia/

Ευχαριστούμε θερμά την Αττική Οδό και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την ολοκλήρωση του κοινού εγχειρήματος και πιστεύουμε ότι πέρα από το επιστημονικό ενδιαφέρον των μετεωρολογικών δεδομένων που θα παρέχονται, θα έχουμε συνεισφέρει μ’ένα μικρό λιθαράκι στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτών.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Καντάς

Άρης Καντάς

Κωνσταντίνος Καντάς

Τα σχόλια είναι κλειστά.

embed_badge
Βραβεία Ecomobility
2ο Βραβείο στο Ecomobility 2017
1ο Βραβείο στο Ecomobility 2016
banner
Εικονική περιήγηση
Οι παιδικοί μας σταθμοί
Συνήγορος του παιδιού
Συνήγορος του παιδιού
Σύνδ. Κοινωνικής Ευθύνης
Αναζήτηση
Αρχείο αναρτήσεων