Παλαιά σχολικά βιβλία
Από το 1954

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις.

Ο καιρός στα Βριλήσσια

Μετεωρολογικός σταθμός Βριλησσίων. Ιδιοκτησία Εκπαιδευτηρίων Καντά, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας  ζητήθηκε από τους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου να κάνουν εργασία δημιουργικής γραφής με θέμα  «Δείπνο Χριστουγέννων στο Βυζάντιο». Ο  μαθητής  Στράτος Γάλλος, προσποιείται έναν ευγενή αξιωματούχο της Κωνσταντινούπολης και καθώς ανήκει στην ανώτερη κοινωνική τάξη, προγραμματίζει με κάθε λεπτομέρεια το εορταστικό δείπνο που θα παραθέσει στο αρχοντικό του το βράδυ των Χριστουγέννων. Δίνει εντολές στον Δομεστική του και το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει!!!

Εκφώνηση:

Χριστουγεννιάτικη εργασία δημιουργικής γραφής για τη Β΄Γυμνασίου, για το μάθημα «Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία» με διδάσκουσα την καθηγήτρια Ιστορίας, Γκουγκούδη Νατάσα

Βρισκόμαστε στο Σωτήριον έτος 980 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη. Είναι Χριστούγεννα και ο Έπαρχος της πόλης έχει δώσει διαταγή να καθαριστούν και να στολιστούν οι δρόμοι. Έχουν τοποθετηθεί στύλοι με δεντρολίβανα, κλαδιά μυρτιάς και λουλούδια εποχής.  Οι στολισμοί στις οικίες και το Ιερόν Παλάτιον δημιουργούν μία όμορφη γιορτινή ατμόσφαιρα. Τα παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και ψάλλουν τα κάλαντα με συνοδεία αυλών και «συρίγγων».

Εσείς ανήκετε στην ανώτερη κοινωνική τάξη της Πόλης και θέλετε να παραθέσετε ένα πλούσιο γεύμα σε φίλους της ίδιας κοινωνικής προέλευσης. Προσπαθείτε να τους εντυπωσιάσετε, οπότε φροντίζετε κάθε λεπτομέρεια. Έτσι, πρέπει να αποφασίσετε τι θα τους προσφέρετε σε ένα ολοκληρωμένο γεύμα με ορεκτικό, σαλάτα, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο. Θα χρησιμοποιήσετε «χέρνιβον», «δίχηλον» και «κοχλιάριον», ενώ ο «Δομεστικής» θα σερβίρει το δείπνο στην «τάβλα». Οπωσδήποτε οι οινοχόοι θα σερβίρουν το κρασί δροσερό από τις «οινοχόες» στα χρυσά ποτήρια. Δεν θα ξεχάσετε το «σαλτσάριο», προκειμένου να σερβιριστούν οι «σαβούραι». Θυμηθείτε και τα «αρτύματα» που είναι η τελευταία λέξη της μόδας στο βυζαντινό τραπέζι.

Αφού ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, αποφασίστε ποιο φαγητό θα σερβίρετε στους αριστοκράτες καλεσμένους σας. Φτιάξτε ένα πλούσιο μενού, αφού πρώτα συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του Βυζαντινού μουσείου: «byzantinemuseum.gr, Βρώματα και μαγειρείες, αναζητώντας τις βυζαντινές γεύσεις. Επίσης χρήσιμη είναι και η ιστοσελίδα:gastronomion.blogspot.com, Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ.

Βάλτε χιούμορ και φαντασία και μη γράψετε λιγότερο από 60 λέξεις. Το κείμενο μπορεί να είναι συνεχές, δηλαδή μία αφήγηση, ή διάλογος με τον «Δομεστική» σας δίνοντάς του εντολές για το δείπνο.

 

Γλωσσάριον:

Σύριγγες: μουσικά όργανα

Χέρνιβον: πήλινο ή μεταλλικό σκεύος για πλύσιμο χεριών

Δίχηλον: πηρούνι

Κοχλιάριον: κουτάλι

Σαλτσάριον: σκεύος τοποθέτησης σάλτσας

Σαβούραι: σάλτσες

Αρτύματα: ο,τιδήποτε νοστιμίζει το φαγητό (λάδι, λίπη, σκόρδο, γαλακτοκομικά, ξίδι)

Δομεστικής: ο υπεύθυνος σερβιρίσματος (maitre)

 

Εργασίας μαθητή Στράτου Γάλλου:

«ΔΕΙΠΝΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ»

 

Χριστούγεννα!!!

Ανήκω   στην  ανώτερη αριστοκρατία της Πόλης  και ως  εκ  τούτου σκοπεύω  να  παραθέσω  ένα  άριστον  γεύμα. Τα  πλούσια  γεύματα  είναι  ένα  μέσο  διπλωματίας για  να  γοητεύσω  τους  επίσημους  καλεσμένους  με  την  άνετη  και  εκλεπτυσμένη  ζωή   μου!

Το δείπνο θα παρατεθεί  στο κυρίως  δωμάτιο  του  σπιτιού, «το  τρίκλινο», και  στον  χώρο,  όπου  θα  τρώνε  χώρια  από  τους  άντρες  όσες  γυναίκες  το  επιθυμούν.

Οι   καλεσμένοι  θα  πρέπει  να  νιώθουν  άνετα, έτσι  θα   τοποθετηθούν  ανάκλιντρα,  αλλά  και  για  όσους  θέλουν  να  καθίσουν, μια  μεγάλη και  ολοστρόγγυλη  ξύλινη τάβλα (τραπέζι), διακοσμημένη  από  ελεφαντόδοντο, καλυμμένη  από  χρυσοκέντητο  τραπεζομάντηλο υφασμένο  με  εξαιρετικής  ποιότητας  κλωστή….

Ξύλινες  καρέκλες θα βρίσκονται γύρω  από  το  τραπέζι,  σκαλιστές  με  έξοχες  παραστάσεις  με αμπελόφυλλα,  πουλιά και άλλα καλοδουλεμένα διακοσμητικά μοτίβα.

Ο  αρχιμάγειρας πρέπει οπωσδήποτε  να  ακολουθήσει  τις  εντολές  μου,  αφού πρώτα οργανώσει  το  επιτελείο  από  παραμάγειρες, βοηθούς  και  προμηθευτές  των  καλύτερων  υλικών. Πρέπει  να  βάλουν  όλη  τους την  τέχνη!!!

Στο  τραπέζι  θα  τοποθετηθούν  τα  κοχλιάρια ( κουτάλια) και  τα  δίχηλα (πηρούνια), ενώ στην  άκρη  του  δωματίου το χέρνιβον (λεκάνη με νερό), ώστε  οι  καλεσμένοι  να  πλύνουν  τα  χέρια  τους  μετά  τη  προσευχή. Θα  έχω  τα  καλύτερα  σκουτέλια (πιάτα), φτιαγμένα  από  πηλό, διακοσμημένα  με  ζωικές  παραστάσεις, φυλλωσιές και  γεωμετρικά  σχήματα αλλά  για  να  κάνω  καλύτερη  εντύπωση,  θα  δώσω  εντολή  στο Δομεστική  να  σερβίρει  στα  χρυσά! Όπως  και  τα  ποτήρια που  οι  συνδαιτυμόνες  θα  γευτούν  τον  οίνο. Το  κρασί θα σερβίρεται  από τα εμποτόπουλα (πήλινες  στάμνες). Ο  οινοχόος θα  φροντίσει  το κρασί  να  μπει  στο  πηγάδι, ώστε  να διατηρηθεί  δροσερό  και  να  κρατήσει  γεύση  και  άρωμα. Τα πιάτα θα φροντίσει  ο  αρχιμάγειρας. Επιβάλλεται  να  είναι πλούσια με  εξωτικές  γεύσεις, μπαχαρικά  αλλά  και  φαντασία… Να  νιώθεις ότι  οι  γεύσεις  σε  ταξιδεύουν  και  γαργαλάνε  τον  ουρανίσκο  σου!!!

Διάλογος  με  τον Δομεστική

Άρχοντας – Το  τραπέζι θα  πρέπει  οπωσδήποτε  να  έχει ζεστά σιλίγνια (ψωμάκια) μέσα  σε  πλεκτά  καλάθια.

Δομεστικής – Μάλιστα, έχω  φροντίσει  να  προμηθευτούμε  από  τα  τοπικά μαγκιπεία (αρτοποιεία) το  καλύτερο  αλεύρι. Θα  υπάρχουν  πλήθος  από  σαλτσάρια  στο  τραπέζι. Θα  έχουμε  πολλών  ειδών  σαβούρας (σάλτσες) με  βάση  το  βούτυρο και  το  λάδι ,με  την  πιο  δημοφιλή, το  ‘’γάρο΄΄ φτιαγμένο  από  εντόσθια ψαριών και  μικρά ψάρια αλατισμένα  και  ανατεμένα  στο κρασί, αφού έμειναν στον  ήλιο  για δύο μήνες.

Επίσης απαραίτητα  στο τραπέζι  είναι  τα  μπαχαρικά (πιπέρι, κάρδαμο, γαρίφαλο, σαφράν  και μουστάρδα  φτιαγμένη από  μαύρο  πιπέρι και  σινάπι). Δε  θα  μπορούσαμε  να  παραλείψουμε τα  αρτύματα όπως λάδι, σκόρδο και ξύδι, αλλά  και  τα  καρυκεύματα  δυόσμο, σέλινο, ρίγανη, κύμινο, κανέλλα και  μυρωδάτο  φρεσκοτριμμένο  μοσχοκάρυδο.

Άρχοντας – Θα  ήθελα  να  εμπλουτίσεις  το  μενού.

Δομεστικής – Οι  επαφές  με  τους  Ρώσους  μάς  δίνουν  την ευκαιρία  να  πάρουμε  το  πιο  περιζήτητο έδεσμα! Το  μαύρο  και  το  κόκκινο χαβιάρι! Επίσης  ως  ορεκτικά θα  υπάρχουν αβγά μέσα  σε  αβγοθήκες  που  θα  τρώγονται  με  κουτάλια  διακοσμημένα με  χρυσές  λαβές, ζαμπόν και  αγκινάρες με  άσπρη  σάλτσα.

Άρχοντας – Και για κυρίως πιάτο;

Δομεστικής – Ψάρι τηγανητό, κατσικάκι γεμισμένο με σκόρδο, κρεμμύδια  και  πράσα, ψητό  γουρουνόπουλο, πουλερικά (παγώνια, πάπιες, χήνες, κοτσύφια, περιστέρια), αλλά και ελάφι, αγριοκάτσικο, λαγούς . Για συμπλήρωμα  τυριά, σάλτσες , κρέας ξιδάτο στη  σούβλα, φάβατα (βρασμένα ξερά κουκιά), αμανίτας (τηγανιτά μανιτάρια  με  φέτες  αχλαδιού),σφουγγάτο(τσιγαρισμένο κρεμμύδι με  αβγά  και  μυρωδικά) και φυσικά φρέσκα φρούτα!

Άρχοντας – Μπράβο! Θέλω  να  υπάρχει  αφθονία ..Πρέπει να  ολοκληρώσουμε  με  γλυκά.

Δομεστικής – Ως  επιδείπνια θα  υπάρχουν διάφορα  γλυκίσματα με κύρια  βάση  το  μέλι. σήσαμους (παστέλι), μουστόπιτα, κυδωνάτο (κυδωνόπαστο),γλυκά του  κουταλιού, λαλλάγγια (είδος τηγανίτας). Να συμπληρώσω ότι  θα  έχουμε  και κοπτοπλακούντα (μπακλαβά) από  φύλλα ζύμης, αμύγδαλα και  μέλι.

Άρχοντας – Οι οινοχόοι έχουν  προετοιμαστεί; Θέλω  το  κρασί  να  ρέει  άφθονο!

Δομεστικής – Υπάρχει μεγάλη ποικιλία κρασιών όπως κονδίτον (παλαιό κρασί αναμειγμένο με μέλι και πιπέρι), Μηλίτης, Μυρτίτης, Απίτης (αχλαδόκρασο), Φοινικίτης (από  χουρμάδες) και για όσους δε  θέλουν αλκοόλ, υπάρχει  εκχύλισμα  αμυγδάλου (σουμάδα), μελίγαλα και ροδόμελι.

Άρχοντας – Εξαιρετικά! Σωστή οργάνωση αλλά θα ήθελα εκτός από την ευωδία της βυζαντινής κουζίνας , να  υπάρχει  και η μελωδία της  βυζαντινής  μουσικής!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

embed_badge
Βραβεία Ecomobility
2ο Βραβείο στο Ecomobility 2017
1ο Βραβείο στο Ecomobility 2016
banner
Εικονική περιήγηση
Συνήγορος του παιδιού
Συνήγορος του παιδιού
Σύνδ. Κοινωνικής Ευθύνης
Αναζήτηση
Αρχείο αναρτήσεων