Παλαιά σχολικά βιβλία
Από το 1954

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις.

Ο καιρός στα Βριλήσσια

Μετεωρολογικός σταθμός Βριλησσίων. Ιδιοκτησία Εκπαιδευτηρίων Καντά, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Ο ουρανός στα Βριλήσσια

Η οικονομία της Ιαπωνίας είναι μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και στοχοπροσηλωμένη στην αγορά οικονομία. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το Ονομαστικό ΑΕΠ, η τέταρτη μεγαλύτερη σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP) και η δεύτερη μεγαλύτερη αναπτυγμένη οικονομία στον κόσμο.

Το γιεν ¥ (円) είναι το επίσημο νόμισμα της Ιαπωνίας. Είναι το τρίτο πιο διαπραγματεύσιμο νόμισμα στην αγορά μετά το δολάριο $ των ΗΠΑ και το ευρώ €.

Την περίοδο Μέϊτζι(明治, 1868-1912) η Ιαπωνία σημείωσε πρόοδο σε όλους τους τομείς, καθώς η Ιαπωνική κοινωνία αναπτύχθηκε από ένα σύστημα φεουδαρχίας σε μια πιο δυτικοποιημένη μορφή που είχε ως σκοπό να επαναφέρει την αυτοκρατορική κυβέρνηση. Με τον Νόμο Καινούριου Νομίσματος του 1871, το γιεν καθιερώθηκε ως το νέο ενιαίο δεκαδικό νόμισμα και είχε ισοτιμία με το μεξικάνικο δολλάριο/πέσο.

Τα Χαν (藩), δηλ. οι επικράτειες των Ντάιμυο (大名 ) δηλ. των φεουδαρχών έγιναν νομοί και τα νομισματοκοπεία τους δεν είχαν το δικαίωμα να τυπώσουν χρήματα αφού το 1882 ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ιαπωνίας η οποία είχε απόλυτο έλεγχο του εφοδιασμού χρημάτων.

Η Ιαπωνία έχει επίσης το μεγαλύτερο χρέος σε όλο τον κόσμο. Το επίπεδο του ακαθάριστου δημόσιου χρέους είναι διπλάσιο από το ΑΕΠ. Επιπλέον η Ιαπωνία παρουσιάζει και δημογραφικό πρόβλημα, γεγονός το οποίο επιβραδύνει την κατάσταση. Η Ιαπωνία έχει τον δεύτερο πιο χαμηλό δείκτη γεννητικότητας σε όλο τον κόσμο που οφείλεται στο ότι έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από κάθε άλλη χώρα και συνεπώς το 33.0% του πληθυσμού της είναι άνω των 60. Άλλος ένας παράγοντας για την μείωση του πληθυσμού είναι οι εργασιακές υποχρεώσεις. Πολλές μεγάλες εταιρίες απαιτούν απόλυτη αφοσίωση, υπερβολικά ωράρια εργασίας και αυτό που αποκαλούν “ισόβια εργασία”. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν χρόνο οι άντρες για την οικογένεια τους ή για να αναπτύξουν ερωτικές σχέσεις με γυναίκες. Έτσι δεν αυξάνεται το ΑΕΠ και υπάρχουν λιγότεροι για να χρηματοδοτήσουν το χρέος της Ιαπωνίας.

Στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά μετρητά. Τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα αντιπροσωπεύουν το 15% του εθνικού εισοδήματος σε σύγκριση με το 6% στη Γερμανία και το 3,5% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πιστωτικές κάρτες δεν είναι τόσο συνηθισμένες στην Ιαπωνία όσο είναι στις ΗΠΑ. Οι Ιάπωνες τριγυρνούν με μεγάλα ποσά μετρητών και πληρώνουν για τα περισσότερα αγαθά με μετρητά. Πριν αγοράσουν κάτι ακριβό, είναι πιο πιθανό να βγάλουν χρήματα σε μηχάνημα ATM από το να χρησιμοποιήσουν πιστωτική κάρτα. Τα μηχανήματα ATM διανέμουν μέχρι και 26,500 € σε γιεν. Γι’ αυτό το λόγο μπορεί κανείς να βρει ΑΤΜ σχεδόν σε όλα τα πολυκαταστήματα και παντοπωλεία.

Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου τρεχούμενοι λογαριασμοί ή επιταγές μισθοδοσίας στην Ιαπωνία. Οι περισσότεροι άνθρωποι πληρώνονται μέσω τραπεζικών μεταφορών στους λογαριασμούς του ταμιευτηρίου τους και πληρώνουν τους λογαριασμούς τους πραγματοποιώντας μεταφορές χρημάτων σε μια τράπεζα, ταχυδρομείο ή παντοπωλείο που κοστίζουν έως και 560 ¥ η κάθε μία. Αντί να περιμένουν στην ουρά σε μια τράπεζα, οι περισσότεροι δίνουν τα χρήματα ή τα χαρτιά τους σε ρεσεψιονίστ και στη συνέχεια κάθονται και χαλαρώνουν σε έναν καναπέ μέχρι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Τα χάνκο (判子) είναι κύλινδροι στο μέγεθος μιας κιμωλίας. Έχουν το όνομα του κατόχου σκαλισμένο στο ένα άκρο σε κάντζι (漢字) και αφήνουν ένα αποτύπωμα αφού σφραγιστούν με μελάνι. Όλοι οι Ιάπωνες, από τον αυτοκράτορα μέχρι και έναν άστεγο άνθρωπο που ζει σε πάρκο, έχουν ένα χάνκο, και χρησιμοποιούνται για πολλούς σκοπούς, όπως για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων γιεν αλλά και για κάτι τόσο συνηθισμένο όσο την υπογραφή πακέτων που παραδίδονται σε σπίτια. Χωρίς χάνκο δεν μπορεί κανείς να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό ή να εγγραφεί στο πανεπιστήμιο.

Το αρχαιότερο χάνκο στην Ιαπωνία χρονολογείται από το 57 μ.χ. και στο άκρο του βρίσκονται οιαρχαιότεροι κινέζικοι χαρακτήρες που έχουν φτάσει στην Ιαπωνία.

Το Τόκιο και η Οσάκα συνεχίζουν να είναι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου. Δεν είναι ασυνήθιστο να βρει κανείς δωμάτια ξενοδοχείου για 45,000¥ ή να πληρώσεις 56,000¥ σε δείπνο για δύο. Η βενζίνη κοστίζει περίπου 5,30€ το ένα γαλόνι και το γάλα μπορεί να φτάσει και περισσότερο από 10€ ανά γαλόνι. Μερικοί Ιάπωνες ταξιδεύουν στη Χαβάη για να παίξουν γκολφ επειδή είναι φθηνότερο από το να παίζουν στην Ιαπωνία συμπεριλαμβάνοντας και το αεροπορικό εισιτήριο.

Osaka, Japan – November 25, 2012: Tourists observe the famed advertisements of Dotonbori Canal. With a history dating from 1612, the district is now one of Osaka’s primary tourist destinations.

Πηγές:

https://en.wikipedia.org

http://factsanddetails.com/

https://www.quora.com/

https://learn.stashinvest.com/

https://www.thebalance.com/

Chris Goto-Jones – Modern Japan: A Very Short Introduction

George Sansom – A History of Japan to 1334

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Βραβεία Ecomobility
2ο Βραβείο στο Ecomobility 2017
1ο Βραβείο στο Ecomobility 2016
banner
Εικονική περιήγηση
Συνήγορος του παιδιού
Συνήγορος του παιδιού
Σύνδ. Κοινωνικής Ευθύνης
Αναζήτηση
Αρχείο αναρτήσεων