Χρηστικός Οδηγός

Ο χρηστικός οδηγός επέχει θέση Εσωτερικού Κανονισμού, περιλαμβάνει 32 ενότητες (και υποενότητες) και αναφέρεται σε ευρύ φάσμα τομέων και δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά παρατίθενται στη συνέχεια ορισμένες ενότητες εξ αυτών:

 • Ο χρηστικός Οδηγός επέχει θέση ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ.
 • Όπου αναφέρεται στο κείμενο η λέξη «μαθητής», υπονοείται και η λέξη «μαθήτρια».
 • Όπου αναφέρεται στο κείμενο η λέξη «παιδί», υπονοείται αγόρι ή κορίτσι.
 • Σημαντικά σημεία του Χρηστικού Οδηγού αναλύονται προφορικά σε κάθε γονέα που ζητεί πληροφορίες ερχόμενος στο χώρο του Π.Σ. και πριν από την έναρξη της συνεργασίας.
 • Με την έναρξη της συνεργασίας όλοι οι γονείς, λαμβάνουν ένα αντίγραφο του χρηστικού Οδηγού.
 • Μέσα στο κείμενο του Οδηγού εναλλάσσονται οι όροι Π.Σ. (Παιδικός Σταθμός), ΒΝΣ (Βρεφονηπιακός Σταθμός), για να μην κουράζεται ο αναγνώστης. Γίνεται επίσης σαφές ότι υπάρχουν δύο νόμιμες αδειοδοτήσεις/άδειες:
 • Βρεφονηπιακός Σταθμός (υπαγόμενος στο Υπουργείο Εργασίας)
 • Νηπιαγωγείο (υπαγόμενο στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων)
 • Τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΝΤΑ υποστηρίζουν στην ανάπτυξη παιδαγωγικών προγραμμάτων, αλλά και σε άλλα επίπεδα την «ΧΙΟΝΑΤΗ», αποτελώντας η τελευταία δομή Προσχολικής Αγωγής τους, χωρίς η προηγούμενη συνθήκη να οδηγεί σε αυτόματη κατοχύρωση θέσης φοίτησης στην Α’ Δημοτικού (των Εκπαιδευτηρίων).
 • Η «ΧΙΟΝΑΤΗ» διατηρεί αναφαίρετο το δικαίωμα να μεταβληθούν, όποτε κριθεί αναγκαίο, σημεία ή ενότητες ή το σύνολο του χρηστικού Οδηγού, αφού προηγουμένως ενημερώσει την εποπτεύουσα αρχή και εν συνέχεια, σύμφωνα με την πάγια πρακτική που ακολουθούμε, τους γονείς.

 

 • Η «ΧΙΟΝΑΤΗ» λειτουργεί από 1/9 έως 31/7, από τις 7:00 έως 17:15. Εάν κάποιοι γονείς έχουν ανάγκη περαιτέρω παραμονής των παιδιών, μπορεί υπό προϋποθέσεις να διευρυνθεί το ωράριο.
 • Τις διακοπές των Χριστουγέννων παραμένει κλειστή, συνήθως λίγες ημέρες, κάτι που ισχύει και την περίοδο του Πάσχα. Επίσης, δε λειτουργεί τις επίσημες αργίες και  σε έκτακτες περιπτώσεις (δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες), εφόσον δοθεί εντολή από εποπτεύουσα αρχή όπως ο Δήμος ή η Περιφέρεια, απόφαση η οποία λαμβάνεται από τις αρμόδιες αρχές συνήθως το απόγευμα ή το βράδυ της ίδιας ημέρας με ισχύ για το αμέσως επόμενο εικοσιτετράωρο.
 1. Για την καλύτερη ενημέρωση των γονέων όσον αφορά το επιτελούμενο παιδαγωγικό έργο, είναι αναγκαίο να υπάρχουν φωτογραφίες από διάφορες δραστηριότητες των ομάδων ορισμένες εκ των οποίων αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΒΝΣ. Σε κάθε περίπτωση προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των μικρών μαθητών. Εκτός από τη φωτογράφιση, για την καλύτερη πρώτιστα εποπτεία του παιδαγωγικού έργου από τους επιστημονικούς μας συνεργάτες, απαιτείται κάποιες στιγμές, μέσα σε μία παιδαγωγική χρονιά, βιντεοσκόπηση ορισμένων δραστηριοτήτων. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται εντός της ΧΙΟΝΑΤΗΣ αφενός στη διαδικασία αξιολόγησης του παιδαγωγικού έργου και αφετέρου μέρος αυτού μπορεί να αναρτηθεί επίσης στην ιστοσελίδα του ΒΝΣ, αφού προηγουμένως ζητηθεί και δοθεί η άδεια από τους γονείς και αφού τηρηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις (Προστασία Προσωπικών Δεδομένων).
 2. Με βάση τον κανονισμό περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) η Χιονάτη είναι υποχρεωμένη να έχει και οι γονείς αντίστοιχα αποστέλλουν συγκεκριμένη φόρμα συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από εκείνους.
 3. Η κοπή τούρτας λόγω γενεθλίων για παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω αποτελεί χαρακτηριστικό στιγμιότυπο σε ΒΝΣ ή ΠΣ. Κάποιες φορές ζητείται από γονείς η λήψη φωτογραφιών την ώρα της κοπής της τούρτας. Αυτή θα γίνεται από την παιδαγωγό, προσπαθώντας είτε να φωτογραφίσει το παιδί που εορτάζει είτε κι άλλα παιδιά με τέτοιο τρόπο όμως, ώστε να μην φαίνονται καθαρά τα πρόσωπά τους, όπως απαιτεί άλλωστε η δεοντολογία.
 4. Η Χιονάτη διαθέτει ιστοσελίδα στo Facebook https://www.facebook.com/xionati.gr στην οποία, όταν αναρτάται κάποια φωτογραφία από παιδαγωγική δραστηριότητα, δεν φαίνονται τα πρόσωπα των παιδιών, εκτός εάν από τους γονείς της ομάδας έχει ζητηθεί η γραπτή συναίνεσή τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενημερωνόμαστε από εσάς να παραδώσουμε ένα παιδί σε συγγενικό πρόσωπο, για παράδειγμα παππού, γιαγιά ή άλλο, επειδή ακριβώς αντιμετωπίζετε δυσκολία εκείνη τη χρονική στιγμή να παραλάβετε οι ίδιοι το παιδί. Σε αυτές τις περιπτώσεις ζητούμε πάντοτε από εσάς ο συγγενής σας να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα που να πιστοποιεί ότι είναι εκείνος τον οποίο ορίσατε. Επιπλέον, επικοινωνεί, εάν απαιτηθεί η διευθύνουσα ή η συνοδός την ώρα της παραλαβής του παιδιού από το συγγενικό πρόσωπο, καλώντας εσάς στο κινητό σας. 

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις συγγενικά πρόσωπα ζητούν πληροφορίες για την εξέλιξη/πρόοδο ενός παιδιού. Όπως αντιλαμβάνεστε τόσο η διευθύνουσα όσο και οι παιδαγωγοί θεωρούν και ορθά ότι οι πληροφορίες δίνονται μόνον στους γονείς

Τέλος, σε σπάνιες περιπτώσεις τίθενται τηλεφωνικά ερωτήματα από συγγενείς που οι παιδαγωγοί (ή και η διευθύνουσα) δεν γνωρίζουν (εννοούμε τα πρόσωπα), οπότε και δεν είναι υποχρεωμένες να απαντούν, σύμφωνα με τις οδηγίες τις οποίες έχουν λάβει.